11 de febrer 2007

DELS PAÏSOS CATALANS ALS PAÏSOS BAIXOS


Entrevista a Oriol Izquierdo: El nou director de la Institució de les Lletres Catalanes.
(Per Eva Piquer)

"I la pugna dels llibreters amb la cooperativa Abacus?"

"Els llibreters s'equivoquen si pensen que el seu enemic és Abacus, tot i que en casos concrets pugui haver estat una amenaça real. Estic a favor del preu fix, penso que s'ha de resoldre la contradicció legal. Però l'argument que fa més bona una cooperativa com Abacus no és que faci descomptes. El repte de tots plegats és aconseguir que, a les llibreries del nostre país, el llibre català deixi de rebre un tractament de segona."



Qué vol dir "pugui haver estat una amenaça real", encara és una amenaça real! Deixi´m dir-li que l´actual expansió d´aquesta cooperativa és depredadora amb l´entorn de les llibreries de comarques: fa tancar llibreries catalanes! "Llibreries d´autor", llibreries amb una riquesa cultural i de tracte que respecten el fons del llibre català i castellà són substituïdes per veritables franquícies clons les unes de les altres.
Dins d´un Abacus no saps si ets a Manresa o a Tarragona. Són botigues uniformes, aséptiques, totes amb els mateixos llibres, fredes i apàtiques com un supermercat. El tracte acostuma a ser mandrós i desganat. Els funcionaris que fan de dependents t´assenyalen amb el dit, sense sortir de darrere el taulell, on pots trobar el llibre que busques.

Si l´argument que fa més bo Abacus no és el descompte, perquè no el deixan de fer? Fer servir aquest argument és insultant. Però si el descompte és el fet diferencial que fa de ganxo vers el comprador.

El llibre en català no rep un tracte de segona a la gran majoria de llibreries catalanes. D´on ho ha tret això? Va bé vosté amb aquest discurs victimista; nogensmenys aquesta és la manera de fer mal de debò al llibre en català. Per protestar els llibreters haurien de retornar tot el fons en català, així guanyarien espai i Abacus es convertiría de veritat en el gran promotor de la literatura escrita en català. Total, com el tractem malament.

L´últim any han obert a Reus, Manresa, Sant Boi.
Ara obren a Vilanova i la geltrú i aviat 1000mts. a Mollet.

Anem empobrint el país.
P.D. : Interessant debat obert a Núvol vermell .

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec més que mai en el "llibre" mercat. Ens hem de posar les piles tots plegats. Hem d'entendre també que el petit llibreter ens pot aconsellar més bé que en un macro-comibreserç. Aplicable a qualsevol mercat. Hi ha botigues de delicatessen i carrefours. Doncs el mateix pot pasar en el món dels ll

El llegidor pecador ha dit...

El "llibre" mercat (ben trobat) ha de tenir les mateixes regles per a tothom i a casa nostra no és així.