30 de maig 2008

"¡VIVAN LAS CADENAS!"

















Ja està, ja ha passat; la remor que feia mesos anava arrossegant-se en 'sotto voce' pel món llibreter català es va refermar el passat dia 14 de maig amb l´enviament, per correu electrònic, d´una nota on la cadena de llibreries 'Bertrand' confirmava la compra de 'El cau ple de lletres', la mítica llibreria de Terrassa.

La marca 'Bertrand', propietat del grup multinacional 'Berstelmann' i, al seu torn, amo de la poderosa editorial 'Random House Mondadori', s´ha expandit rapidament durant l´últim any per bona part d´Espanya; després d´obrir sis botigues: a Ponferrada, Oviedo, Cartagena, Saragossa i dues a Madrid, ara s´instal.len a Catalunya.

Aquesta compra no inclourà la participació que els socis de 'El cau...' tenen a la llibreria barcelonina 'Catalònia' junt amb d´altres llibreters.

Després de molts anys de ser un important referent dins les llibreries dites 'independents' passarà a formar part d´una gran cadena multinacional. I això, doncs, com dir-ho, em provoca una certa recança; per una banda els propietaris fan un molt bon negoci i és raonable que ho aprofitin al no tenir un relleu generacional, però, per l´altra, és trist que un tipus de llibreria com és aquesta, amb un model de negoci vàlid i força reeixit, profundament imbricat dins el tramat cultural i social de la ciutat tingui aquest... No sé si dir punt final o punt i seguit, però el que és segur és que serà un punt i apart.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Bona tarda Llegidor Pecador,

Entenc la teua tristor, perquè sempre que una mítica empresa local desapareix -i més si es tracta d'una bandera cultural-, alguna cosa es trenca dins dels que som amants dels nostres pobles i ciutats. Vull dir, però, que conec Librerías Beltrand personalment -sóc natural de Cartagena i passo per la llibreria de la ciutat algunes de les vegades que hi baixo- i és un bon model de llibreria, doncs s'hi dedica molta atenció a la història local i a les editorials de la ciutat; de fet, l'última vegada que hi vaig estar, vaig trobar títols d'editorials locals que no vaig trobar a les llibreries més emblemàtiques i tradicionals de la ciutat. A més a més, tot i ser un model de llibreria molt més comercial i enfocada al màrqueting que les petites llibreries de sempre, no arriba al nivell d'impersonalitat de La Casa del Libro, per exemple.

Salutacions!!

El llegidor pecador ha dit...

Moltes gràcies, Vinga, per les referències que em fas arribar sobre el tarannà d´aquesta llibreria a Cartagena, tant de bo el mantinguin a Terrassa!