17 d’abril 2010

HE TORNAT




Torno de matinada, mirant de no fer soroll quan amb les claus faig anar el pany del portal. El vestíbul és a les fosques i avanço a les palpentes; amb suavitat obro la porta de la cuina on pel finestral mal tancat es filtra, tímida, la lluor llunyana de la lluna. Faig cas al silenci i no dic res. Necessitaré un full per escriure tot el que he vist aquests mesos.


He topat, davant dels jutjats de la nova Illa dels Prodigis, amb un antic pròcer, llardós d'ençà que va entrar dins el fangar de les comissions sota mà.


He vist al "Félix Millet" de l'edició -o métier de l'edició per a molts- pescant-li el manuscrit d'una preciada autora, amb l'esquer d'un premi, a un petit editor que portava anys esperant -i afluixant la mosca- mentre l'anunciava any rere any al seu catàleg com a "Próximas novedades".


He llegit com la responsable d'un segell editorial "indie" valora la seva feina -molta i migrada de recursos- desde les satinades pàgines d'una "glamourosa" revista de luxe d'alta volada.


He al·lucinat, durant la presentació d'un llibre, veient l'espectacle d'una ex amenaçant a crits l'autor, l'antic marit, amb rebentar-li l'acte si no li firmava uns papers de la separació i com es buscaven testimonis d'entre la seixantena de persones que s'ho miraven atònits.


He consolat una editora farta i superada pels numerets que li montava una jove autora fatxenda i pedant de gira promocional pel país.


He escoltat com tot un catedràtic d'ètica provava que li fessin tripijocs a les factures per la compra de llibres.


He vist la ràbia als ulls d'una nova aturada, despatxada tot just després d'haver fet tota la dura feina de preparar la campanya de Sant Jordi, quan mira als diaris la foto del seu excap presentant la venda de la meitat del negoci a l'imperi Planetari com un gran encert mentre dissimula amb un somriure.


Penso que tornaré a quedarme una estona més per aquí.





Dedicat a la Carme. Ànims.


13 comentaris:

Ignasi Revés ha dit...

Ben tornat, pecador.

L'artista abans conegut com Subal Quinina ha dit...

i nosaltres serem aquí per flipar.

bentornat!

maite mas ha dit...

Molt interessant el que dius; jo afegiria el drama dels correctors... despatxats per voler cobrar deu cèntims més per cada 2100 caràcters revisats.

El llegidor pecador ha dit...

Gràcies, nois, per voltar per aquí.

Això dels correctors, Maite, no és un drama, és una tragèdia i ben grossa. És al·lucinant la manca d'interès a l'hora de fer bé les coses per part d'algunes editorials; de vegades per anar amb presses però d'altres tant se'ls en fot. I això passa amb grans i petites editorials, amb errors ortogràfics i d'estil.

Va, vinga, posem exemples clars:
"Los ojos amarillos de los cocodrilos" de La Esfera de los Libros i "La petita teixidora d'històries" de Proteus Editorial.

el llibreter ha dit...

Oh! Quina alegria nen, que tornis per aquí!

Salutacions cordials

El llegidor pecador ha dit...

Gràcies, Llibreter.

Anònim ha dit...

mmmm... serà un plaer llegir-te...

Margarita ha dit...

¡Qué bueno que volviste! Además, en plena forma.

El llegidor pecador ha dit...

Gràcies, Margarita i anònim, però m'ha costat recordar la meva contrasenya.

marta ha dit...

què bé que poguem tornar a llegir-te.

El llegidor pecador ha dit...

A mí sí que m'agrada llegir els teus 'vols nocturns'.

elenaranda ha dit...

Et trobàvem a faltar!!

El llegidor pecador ha dit...

Elena! Vós també?