02 de juny 2006

LA VERITABLE LLISTA DE SANT JORDI

Dimecres, 31 de maig de 2006. Primera plana de la secció de cultura a LA VANGUARDIA, escriu en Xavi Ayén:

"La lista de los libros más vendidos de Sant Jordi (...) se realizó, este año, a partir de una encuesta a doce librerías, entre las que no se encontraban las que más venden en Catalunya. Como reflejan los datos de esta página -que incluyen los principales puntos de venta- el mapa que emerge presenta algunas diferencias respecto a la lista del Gremi de Llibreters."
"La no presencia de Abacus, El Corte Inglés o la Fnac resta credibilidad a la lista,..."

La veritat és que m´estranya força llegir un article així, un mes després de la diada, amb un titular tant contundent com el que té: "La verdadera lista de Sant Jordi" i ocupant un espai preeminent per només comentar la baixada o pujada d´algun autor a la llista. No ho acabo de veure clar i m´ha pujat al nas una flaire de socarrimat una mica sospitosa.
Estic d´acord que amb l´absència dels tres grans la llista queda desvirtuada, però, llavors, m´agradaria saber per qué no s´ha ressaltat fins aquest any una cosa així?
A l´article es fa referència al fet que de de cinquanta llibreries consultades el dia de Sant Jordi pel Gremi de Llibreters només van respondre dotze. De les trenta-vuit que no contesten n´hi ha alguna a la llista que surt a l´article? Probablement sí. Llavors per qué contesten ara i abans no?
Les presses per fer la llista es deuen, també, a la necessitat dels mitjans per tal de publicarla l´endemà. Per força haurà de sortir lleugerament divergent d´una altra que es faci un mes després.

El més imaginatiu de la peça arriba amb l´afirmació de que l´article inclou les dades de "los principales puntos de venta". Ai! Ara sí que ric. Si descomptem els tres grossos que, repeteixo, estic d´acord en que hi han de estar, ens queden catorze llibreries, de les quals tres (Daina, Áncora y Delfín i Drac) anomenar-les "principales puntos de venta" no pot ser res més que un acudit dolent que potser com a humor negre encara té la seva gràcia.
D´altra banda no pots preponderar dues llibreries, com Ona i Proa Espais, en una llista de catorze ja que la seva oferta es limita molt al llibre en català.
A més a més de les catorze llibreries:
-Nou pertanyen a la província de Barcelona (sis a Barcelona capital).
-Cuatre a Girona.
-Només una a Tarragona.
-I cap de Lleida!
Carai! Quin ventall tant desequilibrat.

Si de veritat es vol fer "La verdadera lista de Sant Jordi" un ha d´anar a buscar la llista del Gremi de Llibreters o anar a trobar la de l´agrupaciò Tots els llibres per tal que la feina sigui més acurada i trobar llibreries que, de veritat, son "principales puntos de venta" com La Capona de Tarragona, Galatea de Reus, La Tralla de Vic, La Llopa de Calella, Caselles de Lleida, L´Illa de Mollet, Llorens Llibres de Vilanova i La Geltrú, Carrer Major de Santa Coloma, Paideia de Sant Cugat,... I no fer servir la llista de les llibreries que et fan cada setmana "los libros más vendidos" del suplement literari.

També ens trobem amb el següent:

"...Aunque es este último idioma (castellà) el predominante, desmintiendo el tópico de una fiesta del libro en catalán."

Osti! Això es com inventar la sopa d´all. Doncs és clar que per Sant Jordi es ven més en castellà i durant tot l´any també.

Resumint, trobo molt decebedor l´article, sobretot, "por lo exiguo de la muestra".
Snif, snif, aquesta olor de socarrim, pot venir de l´incendi que crema al Gremi?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Llegeixo això amb molt de retard, però hi replico per evitar confusions:

-No és estrany que La Vanguardia publiqués un article sobre el tema un mes després de Sant Jordi, ja ho va fer l'any passat i hi té tot el dret. Per tant, no és cert que fos aquest any el primer que es diu.

-La llista feta pel diari incloïa totselsllibres.com (tot i que al blog es diu que no), i per tant les llibreries significatives que s'esmenten

-El comentari sobre el català està justificat en el fet que el sistema d'oferir les dades del gremi no aclareix quins són, precisament, els llibres més venuts. El blogger ja ho sap, sembla, però molts lectors no. Els canvis en el sistema d'oferir les dades del 2005 augmentaven la confusió al respecte.

Gràcies per l'hospitalitat (de deixar-me dir-hi la meva), i felicitats pel blog.

Xavi Ayén