Llegeixo això:
Desde la invención de la imprenta y la difusión del comercio del libro "el sentido natural de las personas (...) ha quedado ahogado, asfixiado, confundido y extraviado por una masa inaudita de escritos muy malos y, sencillamente inservibles". "La masa de lo falso y lo inauténtico, que ocupa el lugar de lo verdadero y auténtico en el mundo del libro y hasta en el pensamiento humano, posee en la actualidad unas enormes dimensiones."
Heus ací un possible retrat bastant ajustat del actual panorama llibreter que ens envolta. Aquesta tardor la quantitat de títols novells ha sigut enorme. El famós "allau de novetats" ha col.lapsat la feina diària d´algunes llibreries. Això està provocant seriosos problemes: d´espai, descontrol a l´hora de trobar-los, dificultats per distingir lo valuós de lo deficient, ... És a dir, per a poder pair adecuadament cada llibre i situar-lo en el propi mapa mental.
Ai! Quanta morralla!
Cada cop pitjor.
Pitjor? No pas estimats. Any rere any passa el mateix, així que no us feu mala sang. L´escrit del començament és d´un escriptor alemany, Friedrich Schlegel, i ho va escriure l´any 1804.
202 anys desprès continuem igual.
8 comentaris:
Vinc de cal Saragatona.
Explica'ns una mica més sobre aquest tema, m'has deixat amb regust de poc. Ho faràs?
UN petó des del meu mar.
Benvinguda a la meva humil barqueta, marinera.
Només volia fer palès que encara que, dins el món llibreter, sigui habitual la cantarella sobre l´actual quantitat creixent d´obres de poca vàlua això no és un fenomen contemporani doncs de llibres bons, dolents i regulars n´hi han hagut, n´hi han i n´hi hauran sempre. Ja prepararé algun escrit on parli sobre l´honestedat de les novel.les.
¿Coneixes el conte que Ramon Solsona va llegir durant el lliurament del premi més enverinat entre els premis que es fan i es desfan?
Salutacions cordials
Sí, ja el conec. Fa unes setmanes vaig fullejar el llibre i, es clar, al veure el títol del conte el vaig llegir. Aquesta tardor hem batut rècords de llibres nous però ja fa molts anys que dura aquesta cursa esbojarrada i anem fent. Digue´m optimista o inconscient.
No et segueixo amb lo del premi enverinat; Planeta potser?
El Premi Llibreter, és clar: fos quin fos el resultat, era fàcil matar-lo. Tot i que jo tinc una teoria...
Hola Llegidor:
Me n'alegro del teu retorn al teu diari.
Sempre penso perquè s'en editan tants llebres, si es venen i tot això.
No entenc les raons comercials de tanta edició, que segurament, ni arriva a molta gent.
Records
Josep
Una teoria? Quina?
Gràcies José.
No sé on vaig llegir que durant l´any passat van tancar, escric de memòria, unes set-centes editorials però es van crear a prop de nou-centes. Crec que és relativament senzill montar una editorial, no cal una infraestructura massa gran i amb pocs diners pots començar; el difícil és aguantar i donar-li continuïtat durant anys. Donar visibilitat als llibres nous és una feina complicada però ja fa anys que les llibreries s´han anant especialitzant (en temes, sensibilitat literària, sentit estètic)i el lector pot trobar de tot a diferents llocs. Aquella llibreria "de capçalera", no tan sols pot tenir el llibre que busques també t´ofereix aquells descubriments que et poden interessar. De tota manera pensa que "vivim dels llibres que es venen i no dels que es llegeixen".
Ostres... "vivim dels llibres que es venen i no dels que es llegeixen" és una frase molt dura. Molt dura. Pèro real com la vida mateixa.
Però ... i aquells desgraciadets a qui ens agrada escriure - i que probablement els nostres escrits mai no veuran la llum en forma de llibre si no l'editem nosaltres mateixos- com ho hauríem de fer? perquè normalment "el que ven" no és el millor.
Tot i que jo no penso que tot allò que ven sigui dolent, ep!
Em sembla que ja enteneu el sentit del que estic dient, oi que si?
Llegidor pecador, t'afegeixo als meus links (més que res per facilitar-me la feina de venir a llegir-te) i a veure si de passada amics que em llegeixen, interessats en el tema i que no t'havien descobert,ho fan.
Espero l'escrit sobre l'honestedad de les novel·les amb veritables ganes.
Una abraçada.
Publica un comentari a l'entrada