11 de setembre 2008

BLOGS, EDITORS I COMENTARIS



Dins el món del llibre i la lectura els nous usos esdevinguts arran de l´utilització de les noves tecnologies crearan -creen- maneres noves d´atansar-s´hi i de interactuar, noves visions i nous caus de creació i -sobretot- de informació.
Molts dels agents que hi participen ja tenen un reflex dins la xarxa, penso en els blogs de lectors, periodistes, llibreters, distribuïdors, editors, agents literàris i escriptors que diuen la seva i, alhora, interactuen amb altres parts, implicades o no.

Com canviarà la feina d´aquests o quines noves maneres i relacions s´establiran entre els diferents elements? Doncs no ho sé. Només que la manera de fer no serà la mateixa.

Això em fa ballar el cap arran d´un fet que m´ha passat interactuant amb el blog d´un editor -i de reüll l´apunt El llibreter-. Els blogs dels editors -massa pocs encara- entre moltes coses es dediquen a donar visibilitat als seus títols i ofereixen als potencials lectors les claus del perquè aquell llibre passarà a engreixar el seu catàleg. En el meu cas l´editor feia una valoració negativa de l´últim llibre de l´escriptor Paul Auster, editat per un altre editorial, i vaig escriure als comentaris:

"D´això... Vejam... Suposem que fa uns mesos li ofereixen publicar aquest Auster... La novel.la no li agrada gens però és un refotut i consagradíssim autor que assegura vendes i li consolida l´editorial... Què hagués decidit?"

Els editors que utilitzen una eina com els blogs es poden trobar amb noves situacions com aquesta on enfront dels seus lectors hauran de defensar i mantenir uns criteris que fan referència a estratègies de la seva feina massa particulars, molt "íntimes".

Què passaria si l´editor es fes càrrec de la publicació d´un nou llibre de l´autor denostat? Seria perquè el nou text li ha agradat? O potser perquè és un autor de renom? O perquè comercialment l´interessa? Seria sincer quan ho expliqués al seu blog?


2 comentaris:

el llibreter ha dit...

Bé, jo tinc molt fàcil: només parlo dels llibres que m'agraden. I no de tots: sóc un llibreter que blogueja i no un blogaire que llibretereja ;-)

El fragment de la col·laboració que publico al blog va precedit d'aquestes paraules:

Molts blocaires treballen en els diversos oficis del món del llibre: escriptors, editors, traductors, llibreters, crítics, etc. Però els qui aconsegueixen encomanar el desig de llegir llibres són sobretot els mateixos
lectors.


Una cosa que m'encurioseix és com els blogs d'algunes editorials només enllacen articles publicats a la premsa i mai apunts de blogaires. Com dius, encara hem de veure com adaptaran les seves estratègies a les noves eines d'internet.

Salutacions cordials.

El llegidor pecador ha dit...

Hagués volgut contestar havent llegit l´article i no puc, no sé que passa però el meu ordinador no pot llegir documents en format 'pdf', hauré d´aconseguir la revista 'Arts' atantsant-me´n a Lleida un dia d´aquests.

Quin paral.lelisme més curiós!