20 de febrer 2009

VIDES DIVERGENTS



No us ha passat mai que -quan arriba la nit- viatjant, lluny de casa, mireu la lluna i penseu en algú que us espera, i que, per aquest algú, la lluna que contempleu és "exactament" la mateixa lluna que l'altra persona pot veure i, a més, que la pot contemplar "exactament" en el mateix moment que un mateix ho fa?
Dues persones separades per 2.985 quilòmetres es poden trobar veient el mateix justament al mateix moment.
No és màgic?

He estat llegint, gairebé a l'hora, trossos de dues vides: de la Mercè Rodoreda i de l'Andy Warhol.

Què feien, en llocs diferents però al mateix moment, la Mercè i l'Andy?
.
Sobre escriptura escrivia la Mercè:

Ginebra, 1 agost 1962

(...) A Barna s'escriu molt i poc bo. Potser el que s'escriu té un cert nivell, no massa alt, però fan el que poden. Si escrivissin menys escriurien de la mateixa manera si és no és amorfa. I gratuïta. Els falta el que no es compra ni es ven. Però la majoria són joves i potser la vida, si els costa viure-la, els donarà el to que els manca. Pedrolo és un graponer. L'estil d'Espinàs és pobre. No perquè sigui objectiu, sinó per una mena de manca d'humanitat relacionada de molt a prop amb el gènere saltataulells. La guitarra, per escriure, més aviat és una nosa.

I ara l'Andy sobre pintura:

"En agosto del 62, empecé a hacer serigrafías en seda. De pronto, el efecto de sello que había estado empleando para clonar imágenes me parecía demasiado casero; buscaba algo más fuerte, más propio de cadena de montaje.

Con la serigrafía, seleccionas una fotografía, la amplias, la pegas a una base de seda y luego la rodeas de tinta para que penetre en la seda pero no en la cola. Así obtienes la misma imagen, cada vez algo diferente. Todo era muy sencillo: rápido y arriesgado. Aquello me encantaba. Mis primeros experimentos con pantallas fueron las cabezas de Troy Donahue y Warren Beatty; y luego, el mes que murió Marilyn Monroe, se me ocurrió la idea de hacer pantallas de su bonito rostro: las primeras Marilynes."

L'efecte "cadena de montaje" que buscava l'Andy li podria haver servit a la Mercè per definir com s'escrivia a Barna?

Ambdós relacionats amb la indústria del cinema al mateix temps:

Barcelona, 14 desembre 1964

Estimada amiga Mercè Rodoreda:
M'hauríeu de contestar immediatament (...) si teniu cap inconvenient a autoritzar:

el Sr. Jaime Camino, productor i director cinematogràfic de Tibidabo Films S.A. de Barcelona

a fer un guió de La plaça del Diamant, amb vistes a la possible confecció d'un film.

"A finales del año 64 rodamos Harlot, nuestra primera película sonora "con sonido"; Empire, el film de ocho horas que habíamos hecho sobre el Empire State, había sido nuestra primera película sonora "sin sonido".

Al mes de setembre de l'any 1966, tots dos apleguen el talent artístic amb certa falta d'escrúpols:

Ginebra, 21 setembre 1966

Estimat amic Sales:
Ahir a la tarda vaig rebre la vostra carta junt amb el telegrama de Cesaro Rizzoli. Em sembla que la cosa més assenyada és donar la Plaça al que la demani primer. I, com dieu, primfilant, ens podríem quedar sense Mondadori i sense Rizzoli.

Endavant doncs i amb el mínim d'escrúpols.

També aquell mateix setembre l'Andy tampoc no filava massa prim:

"Luego, en un supermercado, convenció a un cajero para que le cambiara un cartón de Marlboro por una lata de sopa Campbell con mi firma. Yo firmé en caja y entregué la lata al muchacho, quien por su parte dio a Eric los cigarrillos."

Durant el gener del 67 l'Andy i, en aquest cas, en Sales, reflexionaven al voltant de l'interès i l'atenció per part del públic i, també, dels somnis:

"O sigui que als ulls del públic que llegirà el pròleg vós ja sereu una autora que ha triomfat plenament; i és des del triomf que es poden explicar desgràcies de manera que semblin gràcies. (...) Al públic li agraden els melodrames a condició que tinguin un happy end. No oblideu el happy end que us vaig suggerir: "¿Em compraré una casa de pescadors a Llavaneres? ¿Un castell feudal al Pallars Sobirà?" (6 de gener 1967)

"Aquel mes de enero íbamos a ver películas a la Calle 42, como siempre, y luego nos acercábamos a la 68 de Broadway para comprobar cómo recibían allí nuestra producción. Nos encantaba ver el gran entoldado, porque quería decir que nos habíamos metido a la gente en el bolsillo. Entonces me sentía genial, como si pudiéramos hacer cualquier cosa, de todo. Yo soñaba con la proyección de una película en Radio City, con un espectáculo en el Winter Garden, la cubierta de Life, un best seller, un disco en la lista de éxitos... Y, por primera vez, todo aquello parecía factible."










10 comentaris:

Anònim ha dit...

Caram, que curiós!!

Si m'ho permets, llegidor pecador, volia demanar que algun dels lectors del blog em recomanés una lectura que li hagi agradat, no he encertat la tria de les dues darreres novel3les i prefereixo algun consell abans que no tornar a guiar-me per la intuïció, que sembla que no em funciona gaire bé.

Anònim ha dit...

Jo en tinc una esperant-me a la tauleta de nit, si la començo i m'agrada ja et diré quina és meritxell, que amb l'última tampoc no ho vaig encertar i m'ha costat mans i mànigues acabar-la.

El llegidor pecador ha dit...

Bufa! Degut al immens allau de recomanacions, fetes pels lectors d'aquest blog, per a la Meritxell, em veig obligat a intervenir, doncs, per posar-hi una mica d'ordre.

Vejam, Meritxell i Alfred, voleu fer el favor de dir-nos els títols d'aquestes novel·les que no us han agradat? Es que si no, això no ho llegirà ningú; no us adoneu que el que ens agrada de debò a molts és el fet de "llegir en negatiu"? Perquè, sinó, les ressenyes negatives tenen més "audiéncia" que les positives? Au, va, feu un esforç i delateu-les.

La meva recomanació per a tu, Meritxell, es diu "Lo que arraiga en el hueso" de Robertson Davies i editat per Libros del Asteroide i que fent servir paraules del llibreter Fausto Puerto al seu interessant blog "Món de Llibres" és "original, entretingut, savi, cínic i amb un sentit de l'humor que ens provocarà l'enveja més sana, Davies se'ns revela un dels millors escriptors del segle passat."

I essent conseqüent amb el que jo mateix us deia al començament, ací va la meva recomanació negativa: no llegiu mai "En lloc segur" editada, altre cop, per Libros del Asteroide i que tants entusiasmes ha despertat en el molt honorable gremi de llibreters de casa nostra, la trobo una lectura de bleda assolellada.

Anònim ha dit...

D'acord, "Lo que arraiga en el hueso" serà el llibre que compraré aquesta setmana. També acabo de veure fa tot just un moment que al blog del llibreter tu i un altre comentarista debateu sobre una altra, "ulls verds", si m'arriba el pressupost també la compraré.
Sobre allò de dir la novel·la que no m'ha agradat... fa una mica de cosa, més que res pel respecte a l'escriptor!
Gràcies per la recomanació.

Llibreria L'Illa ha dit...

Caram, llegidor pecador, jo vaig llegir 'En lloc segur' amb molt bona predisposició perquè Libros del Asteroide em sembla una editorial que fa les coses molt bé i l'opinió que en tinc és més o menys la mateixa que tu. Jo també he llegit bones crítiques per alguns blocs i sembla que no parlem de la mateixa obra. M'ha agradat això de "lectura de bleda assolellada".

Llibreria L'Illa ha dit...

M'he deixat una recomanació per a la Meritxell. De fet, si vols, pots entrar al nostre bloc i veure les recomanacions. De les darreres lectures que he fet te'n recomanaria dues, "La casa de la mezquita" i "Línies de falla"/"Marcas de nacimiento", ambdues estan publicades en català per La Magrana i en castellà per Salamandra.

El llegidor pecador ha dit...

Però, Meritxell, l'escriptor publica la seva obra, es a dir, la fa pública, l'exposa al públic i amb això diu la seva. I el lector ha de callar? No pas jo.

Vaja! veig que coincidim, Illa, molts companys llibreters van rebre la novel·la anticipadament a la seva sortida i ja em deien lo bé que estava, més tard, quan la llegia vaig constatar que els personatges i el seu comportament m'irritaven i em feien avorrir de tant blancs, tant bonets, tant pulcres, tant asèptics, tant perfectes, tant asexuats, tant virtuosos, argghhh!! Quina ràbia fan, oi?

Anònim ha dit...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]sell phone software, [url=http://firgonbares.net/]nero 9 download[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] to buy oem software acdsee pro photo
650 oem software [url=http://firgonbares.net/]discount adobe software[/url] nero 8 ultra
[url=http://firgonbares.net/]microsoft office discount for teachers[/url] softwares to buy
[url=http://firgonbares.net/]buy pocket pc software[/url] academic productivity software
filemaker pro 10 film editing software [url=http://firgonbares.net/]academic discount on software[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://sunkomutors.net/][img]http://sunkomutors.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software shop com, [url=http://sunkomutors.net/]sell free software[/url]
[url=http://sunkomutors.net/][/url] cheap music software filemaker pro 10 basics
agentoffice software [url=http://sunkomutors.net/]order pro software[/url] buying macromedia
[url=http://sunkomutors.net/]filemaker pro 10 training[/url] autocad jobs in nc
[url=http://sunkomutors.net/]commerce store offers software products from[/url] adobe film editing software
buying oem software [url=http://sunkomutors.net/]lowest price for adobe creative suite 3[/b]

Anònim ha dit...

[url=http://bariossetos.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]software companies for sale, [url=http://bariossetos.net/]oem software sale[/url]
[url=http://hopresovees.net/][/url] bmc software stock price xp oem software
buy photoshop actions [url=http://hopresovees.net/]discount software house legit[/url] windows vista backgrounds
[url=http://bariossetos.net/]academic software san[/url] software to buy
[url=http://bariossetos.net/]discount software for sale[/url] PACK Content Retail Price
autocad electrical symbols [url=http://hopresovees.net/]cheap software canada[/b]