
"Hay que hacerlo, de alguna manera hay que hacerlo. Tener el valor de entrar en mitad de las fiestas y poner sobre la cabeza de la relampagueante dueña de casa un hermoso sapo verde, regalo de la noche, y asistir sin horror a la venganza de los lacayos." (Julio Cortázar-Rayuela)
29 de desembre 2008
CAP AL BELL NORD GLAÇAT

20 de desembre 2008
EL ARTE DEL MAQUILLAJE

14 de desembre 2008
"EDITROLAS"



07 de desembre 2008
ÚLTIMES "NO NOTÍCIES"
Ja fa temps que alguns personatges sense ofici ni benefici, dels quals l'únic afany era ser famós i prou, s'especialitzaren amb habilitat a regalar com a titulars la negació més òbvia, es a dir, s'acostumaren a ser notícia gràcies a les "no notícies". Per exemple, la famosa Yola Berrocal li treia molt de profit declarant als periodistes coses com aquestes: "No voy a rodar con Berlanga" o "Este año no podré asistir al Baile de la Rosa en Mónaco".
Què té a veure tot això amb el món editorial? Poca cosa, només que fent servir idèntica pràctica jo mateix procediré a donar-vos com a notícies les últimes "no notícies" del món del llibre:
"Barril & Barral", nova editorial barcelonina amb un parell de responsables força coneguts, rebutja ser distribuïda per "Les Punxes", empresa senyera i senyora del ram distribuïdor a Catalunya.
"Duomo Ediciones", la gran aposta editorial del 2009 capitanejada per la veterana editora Valerie Miles, no serà distribuïda per "Logista", el tsar distribuïdor de totes les espanyes.
Però no patiu companys llibreters, perquè segur que, d'una manera o altra, totes les seves novetats us arribaran als magatzems i a les atapeïdes taules de novetats per a delit dels vostres clients.
26 de novembre 2008
21 de novembre 2008
JOAN FUSTER ¿COSMOPOLITA?

No l'has llegit mai però en sents a parlar i alguna cosa et queda; així que ens endinsem a un article dedicat a la figura d'en Joan Fuster i ho fem "com a condició indispensable per a adquirir la cosa més o menys boirosa anomenada cultura" per, algun dia, poder parlar de llibres que un no ha llegit.
I de vegades fa gràcia veure que ni els mateixos especialistes en el tema són capaços de coincidir en qüestions força concretes, i d'això se'n pot treure gran profit doncs hom pot afirmar, encertant sempre, que allò és blanc o és negre aixoplugats sota el paraigua d'opinions més autoritzades. Què bé!
O l'un o l'altre:
15 de novembre 2008
VERDADES Y CONSECUENCIAS

10 de novembre 2008
06 de novembre 2008
PARECIDOS RAZONABLES (VI)
02 de novembre 2008
EL TONGO ES UNA DANZA ARGENTINA DONDE LA PAREJA SE FUNDE EN UN ABRAZO SENSUAL



26 d’octubre 2008
PORCEL, EL GENERÓS

"Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937) era el más firme candidato a ganar el premio en 1978, y su candidatura se impuso sin mayores dificultades. La revuelta permanente era el fruto de muchas horas de conversaciones grabadas con un viejo cenetista, Joan Ferrer, nacido en Igualada (Barcelona) en 1896, que a los 11 años inició su jornada laboral de 66 horas semanales con 85 céntimos diarios -de peseta, no de euro- de sueldo, y que en 1911 ingresó en la CNT, fundada el año anterior. Amigo de Salvador Seguí, de Ángel Pestaña, de Joan Peiró, había participado en la sangrienta contienda entre el Sindicato Único, cenetista, y el Sindicato Libre, ficción gubernamental y patronal que, según explicaba Porcel, encubría la extorsión y el asesinato. Miembro importante del Comité Revolucionario de su pueblo en 1936, colaboró luego, a partir de 1939, con la guerrilla anarquista que hostigó en los Pirineos a las fuerzas franquistas. Su dramático e ilusionado testimonio reivindicaba el protagonismo del hombre común, de los desheredados, como fautor de la Historia.
Una vez publicado el libro, en marzo de aquel año, Joan Ferrer se trasladó desde París a Barcelona, y estuvo en la editorial, donde, con Porcel, atendió algunas entrevistas. Tuve, como es lógico, interés en conocerle, pero Porcel, muy alterado, me pidió, por favor, que si me preguntaba por el premio le ocultase la cuantía del mismo y le dijese que se trataba de una distinción puramente honorífica, pues de los 2.000.000 de pesetas que había cobrado -en realidad, un anticipo sobre sus posibles derechos de autor- el viejo anarquista no había visto ni un duro. Renuncié a que me lo presentara."
"Jo em sento superior a qualsevol ric, perquè les meves dèries són creadores i no de diners."
Coda:
"Francament, crec que sóc un dels autors catalans que més han treballat, amb més ambició i amb més resultats." (Baltasar Porcel)
"Baltasar Porcel figuraba como director de la colección, pero, según me contaron mis muchachos, ejercía de una manera puramente teórica: cuando al final de cada mes comparecía para cobrar los correspondientes emolumentos no se entretenía más de cinco minutos en el departamento, y si le explicaban que se disponía de algún original cuya publicación se consideraba de interés, se limitaba a indicar que se tradujera -en el caso de autores extranjeros- y se mandara directamente a la imprenta." (Rafael Borràs)
"Y el entorno del poder también está lleno de "escolanets llepaculs", que quizá sean ricos pero que en realidad son unos desgraciados y unos explotadores." (Baltasar Porcel)
"A las caras conocidas, y a otras con las que nos íbamos familiarizando, en la tercera de las reuniones se añadió, ay, la de Baltasar Porcel, que tras el ascenso de Jordi Pujol a la Presidencia de la Generalitat catalana, en 1980, pasaría a mejor vida en su condición de consejero áulico indebidamente remunerado, y que en su casa de Andraitx, en Mallorca, ejercería de anfitrión, dos o tres veranos, de Su Majestad el Rey, con quien mantuvo muchas horas de conversación grabada con destino a una hagiografía que ignoro por qué razones no prosperó.
Negras tormentas agitan los aires, proclamaba el himno de la Confederación; no se necesitaba ser un profeta para colegir que, de la mano de gentes como Porcel, muy pronto descargarían todo su fragor no ya sobre el recién creado sindicato sino sobre la organización en pleno, invalidando una opción que, como mínimo, merecía la oportunidad de ser ensayada al margen de saltimbanquis de la política, de trepas insaciables engordados como zánganos a costa del presupuesto." (Rafael Borràs)
"Y si en ciertos aspectos puedo parecerme más al poderoso, a la vez soy un asalariado que utiliza el transporte público." (Baltasar Porcel)
Segons l'informe de la Sindicatura de Comptes, Baltasar Porcel com a President de l'Institut Català de la Mediterrània, va gastar-se durant tres anys 15.000 euros en taxis, a càrrec del tresor públic:
Despeses de restaurants i
altres conceptes similars
President Delegat.... Gerent.... Directora d’Estudis
1995 2.192.551....... 149.826.... 118.028
1996 1.739.258....... 181.856..... 144.822
1997 1.646.593....... 268.651..... 98.191
Font: Elaboració pròpia a partir de la revisió d’una mostra dels justificants ADOP-J de l’Institut.
En la revisió també s’ha observat despeses de taxis per 0,9 MPTA en 1995,
0,7 MPTA en 1996 i 0,9 MPTA en 1997.
"Jo no dic mai mentides! Però això no vol dir que digui sempre la veritat." (Baltasar Porcel)
.
.
17 d’octubre 2008
"GARGANTA PROFUNDA"

13 d’octubre 2008
¡HUY LO QUE HA DICHO!

No tendremos, de ese conjunto interminable donde los 'stands' adosados forman una hilera contínua, sino la rápida percepción que nos permite entrever aquello no significativo ni esencial sino lo común, lo ordinario. Catálogos, boletínes, revistas, ...
Eduardo Iriarte es entrevistado a raíz de la publicación de su novela "Más allá de la fragua", ganadora del XI Premio de Novela Francisco Umbral, en la revista 'Notícias y Novedades' del Grupo Editorial Everest. Realiza un encadenamiento de afirmaciones que, al menos a mí, me dejan pasmado, provocándome una suspensión temporal de la credulidad:
09 d’octubre 2008
ELS JOVES IRRITATS
L´altre dia, al Festival de Sitges, va presentar la seva primera pel·lícula com a director. Llàstima que no li ha sortit a l´alçada dels seus contes.
L´associacionisme sempre ha gaudit d´un fort impuls a Catalunya, ara acaba de sortir publicada una enquesta sobre associacions culturals a Espanya on Barcelona ciutat és capdavantera en el total d´aquesta mena d´agrupaments, amb 2.205 és la ciutat espanyola que té més associacions culturals, la segona és València amb 1.160. I entre Catalunya i el País Valencià fan el 36% del total de l´estat espanyol.
Doncs al llibre també reben de valent; Carol París a "El odio por venir" escriu:
"Dichas asociaciones se comportan como una prolongación en el espacio público e institucional de un odio latente. (...) A la vez que se erigen en una manifestación grupal de la cultura de la queja; el esplai de un constante renegar, y, en algunos casos, por una causa que les es del todo ajena. Porque, precisamente, en Barcelona cuesta quejarse de lo propio, ya que lo propio ¿dónde está? Por suerte existe el leitmotiv de la "solidaridad entre pueblos": el intercambio de reproches (...) activa y alimenta estas asociaciones que buscan la excusa más insólita para salir a la calle y para llevar a cabo aquello tan inaguantable que descansa bajo la expresión "fer pinya".
Al catàleg, heterodox, híbrid, de l´editorial Melusina continuen afegint-se títols tant suggerents com aquest.
(Odio Barcelona - Varis autors; Melusina: Barcelona, 2008)
17 de setembre 2008
EL MODERNISMO TROPICAL y la magdalena de Proust


Gio Ponti ("Amate l´Architettura")



.

Enrique Vivoni (Arquitecto, San German, Puerto Rico)
11 de setembre 2008
BLOGS, EDITORS I COMENTARIS

04 de setembre 2008
LÒGICA BALLARD


Un erm enmig de grans nusos d´autopistes, un d´aquests espais que els pensadors culturals acostumen a nomenar com a "no-llocs", un paisatge fet d´herbes i ciment, una illa encerclada per l´asfalt on la vida continua per al nàufrag d´un accident d´automòbil. De la desesperació de les primeres angoixes a tornar a connectar amb els instints primaris reprimits per les desassossegants i deshumanitzadores formes urbanes. Guanyar dins d´aquesta bombolla un veritable espai de llibertat on "explorar-se un mateix per descobrir-se exòtic, diferent" i emprant la dosi justa de crueltat per tal de doblegar l´altre.

Ciutats de nova planta, urbanitzacions d´apartaments de luxe, exclusius complexes industrials ajardinats -textures cromades i llums de sodi- esquitxats amb parcs i llacs artificials perpètuament -inquietantment- buits on alts executius de multinacionals viuen i, sobretot, treballen dins de carcasses de vidre i titani per acabar tancats en cases amb desocupades piscines de llum turquesa, gespa cruixent i pistes de tennis solitàries sota el fort sol de primera hora de la tarda. L´escenari on grups organitzats d´alts executius es dediquen a violentes ràtzies nocturnes dirigides contra putes i immigrants mitjançant les quals superen les seves malalties de caràcter psicosomàtic, el veritable "capitalisme salvatge" que es treu la careta; tot molt coherent i raonable: la lògica ballardiana.

Aquest és el Ballard que m´interessa, l´escriptor com a "teòric social que expressa les seves idees visionàries mitjançant la ficció."
Una humanitat desconnectada dels seus instints primaris: arquitectures asèptiques, càmeres de seguretat, panys tancats, murs i sobreprotecció que fan que el sistema nerviós es desendolli; llavors, només unes controlades injeccions de violència poden trencar la letargia.
L´escriptor que desxifra el present, que descriu "les conseqüències psicològiques de la nostra inevitable negociació amb el futur". Que ens anuncia la catàstrofe resultant de l´esfondrament del que vindrà dins del ara mateix, el veritable futur vist gràcies a un present visionari.
Un exemple el vaig trobar a l´article de Francesc-Marc Álvaro (La Vanguardia 27-08-2008) amb un títol totalment ballardià: "Libertad y selva".
"A pesar de formar parte de una civilización obsesionada con el control y con la eliminación de cualquier riesgo, cada vez tienen mayor relevancia los actos de violencia extrema, incluso mortal, que surgen gratuitamente en nuestro entorno (...) No hablamos de casos aislados, sino de una tendencia que parece crecer muy rápido (...) ¿Qué se puede hacer?"
El lector ballardià sap que no hi ha res a fer, "acceptarà les regles d´aquesta nova realitat encara que això suposi renunciar a la seva pròpia identitat, al seny i, inevitablement, a la seva supervivència." Mireu la miopia de la classe política, els seus comportaments, els seus rituals, sobretot. L´abstenció deu ser quelcom ballardià.
Així que, rellegides algunes de les novel.les que toquen aquests temes, faig cap al CCCB per veure l´exposició "Autòpsia del nou mil.lenni" sobre la trajectòria vital i literària d´aquest escriptor.

I començo el recorregut: Biogràfia, formació, influències, obsessions, estil, escriptures, ... Pacientment amb la il.lusió del nen que sap que darrere de les patates amb mongeta tendra vindrà el gelat de xocolata. Però arriba l´hora dels temes que m´interessen, dins l´espai titulat "Asèpsia i neobarbàrie", i... Oh! Res de res, una sala molt asèptica i res de neobàrbarie. Quina decepció! Hagués plorat però l´heroi ballardià no plora mai.
Un tema cabdal dins l´obra de Ballard i... Res. Si almenys m´haguessin col.locat un còctel molotov contingut dins una ampolla de Borgonya enganxada amb una corbata de club privat... Snif! O a un alt directiu de "La Caixa" armat amb porra i maletí estovant al proletari fins dessagnar-lo físicament després d´haver-ho fet financierament seguint l´implacable lògica ballardiana.

(La isla de cemento - J.G. Ballard; Minotauro: Barcelona, 2002)
(Rascacielos - J.G. Ballard; Minotauro: Barcelona, 2003)
09 d’agost 2008
UNA DE ZOMBIS
Visiones contrapuestas defendidas en el tema de portada del último Cultura/s de julio acerca del mito zombi:
La versión clásica que nos ofrece Andrés Hispano:
"O quizás se trate de su propia naturaleza, gente desprovista de voluntad propia, y las metáforas que se decantan a partir de ahí, sobre una sociedad consumista, adicta, adormecida y víctima de constantes lavados de cerebros colectivos."
Contra otra más historicista defendida por Tonio L. Alarcón que llega a sugerir una teoría donde relaciona un cierto desvanecimiento de los motivos zombis en el cine de finales del siglo XX con el hecho que se producen ciertas victorias sociales, se alumbra un optimismo económico junto a la propagación de una doctrina más conservadora:
"(Los zombis) ganaron protagonismo, como lo hizo el trabajador de los países industrializados, que, a esas alturas, ya empezaba a conocer su capacidad de hacerse oír. (...) Esos cambios han ido reforzando la intención metafórica del zombi en paralelo a los logros sociales de las clases media-bajas y las minorías étnicas."
Desde luego hay gente que piensa demasiado. Uno respira mucho más tranquilo al leer, en el mismo suplemento, la columna de Óscar Aibar:
"Nunca he sido amigo de las lecturas sociopolíticas, la semiótica o los análisis antropológicos de las películas, los tebeos y los libros. (...) Creánme: las películas, los tebeos y los libros están hechos (los hacemos) para rellenar el tiempo de ocio, para llevar a algún sitio o hablar de algo con un ligue y, a veces, para pensar un poco sobre las cosas de la vida. No hace falta comprenderlas."
El tema ocupa cuatro páginas completas y nada menos que a seis colaboradores que nos abruman con constantes referencias fílmicas sobre los muertos vivientes; la única alusión escrita la realiza Salvador Llopart en su artículo 'Deszombifícate' citando la reciente novela "Guerra mundial Z" de la editorial 'Almuzara' sobre la hecatombe que genera una invasión de zombis.
Bueno, pues a los seis articulistas de tan prestigioso suplemento cultural se les ha pasado por alto "Apocalipsis Z" de 'Dolmen Editorial', la aportación hispana al tema zombi que está arrasando en la blogosfera, como fenómeno de culto, desde hace un par de años. Ay, ay, ay, menuda omisión, no se puede ir orillando a la gente periférica, y es que sólo estamos por Barcelona y Madrid, ¿Verdad?
El autor, Manel Loureiro, joven abogado gallego, cuenta la invasión de Galícia por los No Muertos en un formato de entradas en un blog que va llevando uno de los supervivientes. Lectura fresca, original y muy adictiva. Un relleno perfecto para ese tiempo de ocio.
(Apocalipsis Z - Manel Loureiro; Dolmen Editorial: Palma de Mallorca, 2007)
27 de juliol 2008
LECTURAS OBLIGATORIAS DE VERANO ( y III ) El suplente del suplente



(El suplente del suplente - Xavier Calicó; Quatro, Ed. Folio: Barcelona, 2006)

19 de juliol 2008
LECTURES OBLIGATÒRIES D´ESTIU ( II ) La isla
Com expressar en paraules, com ajuntar grafies, signes, per tal de traduir un sentiment, un desconsol fet de miquetes subtils, tènues, impalpables?
Aquest petit miracle es fa possible a la novel.la curta "La isla" de l´escriptor italià Giani Stuparich.
Un pare, malalt, demana al seu fill que l´acompanyi a visitar l´illa natal. Ambdós són conscients, saben que la malaltia no té remei però s´esforcen per viure amb serenor i una certa calma, malgrat que el fill provarà d´afrontar la situació sense èxit.
Verbalitzar un estat d´ànim com el de un fill quan veu l´ombra de la mort planar damunt el pare:
"Antes de ver, ahora ya con luz,por encima de la jaula del aparato, el rostro consumido de su padre, había experimentado un sentimiento de terror en las raíces: como una planta joven que pudiera advertir en sus raíces un deterioro mortal. En aquella suspensión del tiempo, fuera de las contingencias, había vivido con horror, en una lúcida parálisis de todo su ser, la muerte: en aquella pantalla había visto una parte de sí mismo."

Una mescladissa de sensacions que acaba per aixecar una barrera entre pare i fill a l´hora de parlar-ne:
"De nuevo, la duda de que su padre tuviera una conciencia clara de su mal le impidió responder y le produjo una profunda sensación de angustia. ¿No hubiera sido quizá aquel momento de hablar con la misma sencillez y franqueza?"

Tot això en un entorn senzill, fet d´elements bàsics, elementals, on la llum, l´aigua, les pedres, l´aire, els matolls, tenen una individualitat pròpia; on els matissos de les coses vénen donats per la barreja però sense perdre la seva singularitat:
"Padre e hijo caminaban uno junto a otro en silencio. En la intensa luz los contornos de las cosas vibraban como electrizados; el viento pasaba casi visible, expandiendo su sonoridad por todas partes."
"...Entre el ramaje azulenco de los olivos se transparentaba un cielo más cargado; en el aire detenido había una fragancia que llenaba de gozo, los aromas de la tierra se fundían con el olor del mar: pino, menta y adelfas con la sal y las algas."

Un reguitzell de imatges creen situacions d´un fort contrast, n´hi ha per tot el text i, la veritat, no sé com interpretar-ho:
"¡Pero menuda carga, bajo aquella lona festiva, en aquella barquichuela amarilla que jugueteaba con sus llamativos reflejos en el agua! El hijo revivió con estremecimiento la impresión que experimentó un día en Venecia cuando, en medio del Gran Canal, todo él palpitante de luz y de vida, vio deslizarse una góndola fúnebre."
Acabo amb aquestes paraules en boca del pare on l´autor ens regala una definició del que podria a ser la vida:
"Yo, la afición a la pesca la he tenido desde siempre. Me tranquiliza: respiro este aire de tal modo que me parece tener el mar en los labios, veo ponerse el sol, moverse las barcas silenciosamente, no pienso en nada; y mientras tanto, estoy siempre a la espera de una emoción. ¿Qué más quieres? Si toda la vida fuera así..."
